Société des Amis
... omdat samen iets doen leuker is.
Woensdag 24 april - Wandeling in de omgeving van Olland en Liempde. - Sint-oedenrode.

Verzamelpunt: Café “D'n Toel”,

Pastoor Smitsstraat 2, Olland (Sint-Oedenrode).

 

Tussenstop:  Het Wapen van Liempde, Raadhuisplein 4 Liempde.         

Tijden:  verzamelen vanaf 10.00 uur; vertrek wandeling 10.30 uur.               

Lengte wandeling:  15 km

  

Hallo wandelaars,

 

Een afwisselende wandeling. De wandeling voert ons door het bosgebied “De Geelders”, langs weilanden, langs het Duits spoorlijntje, langs de Ollandse Waterloop en we steken de Dommel over met het Sint-Janspontje.

Na 8 km wandelen hebben we een pauze van ongeveer 45 minuten in “Het Wapen van Liempde”. Degenen die geen brood bij zich hebben, kunnen gebruik maken van de kleine kaart.

Bastiaan is de initiatiefnemer van deze wandeling. We hebben samen gekeken hoe we zo veel mogelijk verharde weg konden vermijden.

 

Heb je zin om mee te gaan, meld je dan aan via de aanmeldknop.

Zondag 28 april - Zondagwandeling door de Drunense Duinen. - Waalwijk

Verzamelpunt:

Café-restaurant “De Galgenwiel”,

Burgemeester Smeelelaan 124, 5144 NK WAALWIJK.

 

Tijden:  Verzamelen vanaf 10.30 uur; vertrek 11.00 uur

 

 

Tussenstop:   Café-restaurant Duinrand,  Steegerf  2 DRUNEN.

Lengte wandeling: 11 km  

Parkeren: tegenover het café, maar ook in de zijstraat genaamd Meerdijk in de bocht bij het café.  

 

Hallo wandelaars, 

Een wandeling door een bosrijk gebied met zeer fraaie wandelpaden. Het is in het voorjaar mooi te zien hoe de natuur weer tot leven komt. De bomen worden steeds groener en overal hoor je het gezang van vogels. Op de brede paden moeten we soms even opzij voor de vele ruiters te paard.

 We lopen in een rustig tempo met zo nu en dan een korte pauze om wat te eten of te drinken. Halverwege de tocht pauzeren we bij café-restaurant Duinrand. Daar bestellen we een drankje. Wie geen brood meeneemt, kan ook gebruik maken van de lunchkaart. Wanneer we weer uitgerust zijn, beginnen we aan de laatste 5 kilometer. Goede wandelschoenen zijn een aanrader.

Heb je zin om mee te gaan, meld je dan aan. 

 

Zondag 5 mei - Nubie - land van de Zwarte Farao's - Assen

NUBIE - LAND VAN DE ZWARTE FARAO'S

 

In het Drents Museum in Assen wordt een prachtige tentoonstelling gehouden over Nubie. In de vitrines zijn verbluffende archeologische vondsten te zien. Daaronder zijn opvallend veel sieraden van goud. Niet zo verwonderlijk, want de opeenvolgende koninkrijken van Kerma, Napata en Meroe in wat nu Noord-Soedan is, dankten hun rijkdom voor een groot deel aan de handel in goud. Edelsmeedkunst stond op hoog niveau.

 

Er zijn 300 objecten te zien, die tussen 1907 en 1928 werden opgegraven. Nubie is een op zichzelf staande cultuur, niet als een provincie van Egypte. Vanaf 750 voor Chr. heersten de zwarte farao's over het Nubische-Egyptische Rijk. De Nubische cultuur bleef tot 300 na Chr. zelfstandig en succesvol.

 

Verdere informatie is te vinden op de website van genoemd museum. De tentoonstelling duurt tot en met 5 mei.

 

 

Maandag 6 mei - Film - 1e maandag van de maand - Eindhoven

 

Film in Natlab/Plaza Futura

 

Wil je elke 1e maandag van de maand of alleen nu en dan een film zien in filmhuis Natlab/Plaza Futura, meld je dan aan voor de filmmail. Je krijgt dan in het weekend voorafgaand aan de film een mailtje met daarin alle informatie over de gekozen film. 

Onlangs heb ik met Natlab/Plaza Futura kunnen afspreken dat wij korting krijgen op de toegangsprijs, je betaalt € 6,50.

 

 

Zondag 19 mei - Bezoek Stadspaleis en ondergronds - Bergen Op Zoom

Niet alleen brengen we vandaag een bezoek aan ondergronds Bergen op Zoom, maar ook aan Stadspaleis het Markiezenhof, dat op 16 februari jl. na een restauratie is heropend. Een gids zal ons rondleiden door dit middeleeuwse Stadspaleis (het oudste van Nederland) dat nu een museum is. De Heren en later Markiezen van Bergen op Zoom bewoonden het paleis tussen 1485 en 1727 en speelden een belangrijke rol, o.m. als raadgever van Filips de Schone, Karel V, en waren bevriend met Willem van Oranje. Tevens fungeerde het paleis toen als bestuurscentrum van het Markiezaat Bergen op Zoom. Naast de permanente collectie kan op het moment ook de tijdelijke expositie Lage Landen worden bekeken, met o.a. 30 schilderijen uit het Rijksmuseum te Amsterdam (deels uit depot) van landschapsschilders als Van Ruijsdael, Maris, Israels.Ondergronds lopen we met een gids door de enige jaren geleden gerestaureerde en schoongemaakte historische watergang en stadsriool dat in de 13e eeuw werd gegraven. Hij zal ons meer bijzonderheden vertellen over de oude binnenstad en zijn bewoners. Programma: Vanaf 12.30: Ontvangst met koffie/thee in restaurant La Pucelle in het Markiezenhof; 13.00: Start ondergrondse wandeling met eerst een presentatie, vanaf La Pucelle (totale duur 1,5 u); 14.30: drankje in het museum café van het Markiezenhof (of bij mooi weer op het terras/binnenplaats); 15.00: bezoek aan Stadspaleis/museum het Markiezenhof met rondleiding door gids (duur 1 u); 16.00: verder rondkijken in het museum (sluitingstijd 17.00 u).    Daarna voor de liefhebbers een drankje en eventueel een hapje. In de directe omgeving zijn diverse mogelijkheden.     Kosten: MJK is geldig, anders € 9,50 p.p. voor toegang Markiezenhof, Steenbergsestraat 6, 4611 TE Bergen op Zoom.        Rondleidingen: Markiezenhof, afh. van grootte groep, bij 10 p. € 6,00 p.p. Ondergronds (de Grebbe) € 8,00 p.p. incl. koffie/thee bij de start.    Aangeraden wordt om stevig, liefst waterdicht schoeisel te dragen. De Grebbe is niet toegankelijk voor minder mobiele mensen en het Markiezenhof is beperkt toegankelijk. Er zijn ook leden van andere single clubs uitgenodigd.

 

Woensdag 29 mei - Heuvelland wandeling - Mechelen

Beste wandel liefhebbers,

Als variatie op de vaste wandelingen op de laatste woensdag van elke maand, wil ik jullie uitnodigen voor een wandeling door de Zuid-Limburgse heuvels op woensdag 29 mei. We gaan het gebied verkennen in de omgeving van het Vijlenerbos, tussen Mechelen en Vijlen. Het wordt een stevige, maar mooie en afwisselende tocht langs veld- en holle wegen, door bos en wijd open gebied, omhoog, maar ook weer omlaag.

Om 10.30u verzamelen we bij café 'Het Pintje' Hoofdstraat 25, 6281 BB in Mechelen.

Rond 11.00 u vertrekken we vandaar voor het eerste been met als richtpunt het fiets- en wandelcafé 'A Gen Kirk' in Vijlen als tussenstop. Dat eerste stuk is met ongeveer 9 km aan de lange kant, maar we doen het rustig aan, er zijn onderweg talrijke zit- en rustplekken. Neem proviand mee voor onderweg. Op enkele stukken trekken we over holle wegen, die kunnen tamelijk oneffen zijn, dus goed steunende wandelschoenen. Op de terugweg maken we misschien een tweede stop in Wahlwiller bij de "Gasterij A Gen Kirk' naast het Middeleeuwse kerkje (delen uit de 12de eeuw zijn nog steeds zichtbaar).

Tegen vijven zijn we terug in Mechelen. In overleg zoeken we daar een gelegenheid voor het avondeten. De afstand uit en thuis is ongeveer 16 km. Meld je aan via de SdA website of naar mijn email adres.

Ik houd jullie op de hoogte van de deelnemers e.d. Ik hoor graag van jullie.

Woensdag 12 juni - Weverijmuseum - Geldrop

KLEURRIJK TEXTIELDORP IN HET GROEN MET EEN UNIEK WEVERIJMUSEUM.

 

Op moderne en audiovisuele wijze ervaar je de rijke textielhistorie uit de 19e en 20e eeuw. In het museum wordt nog geproduceerd. Er staat vlak bij het museum een waterrad uit 1874.

 

Na het museumbezoek lopen we een textielroute langs acht textielzuilen in en rond het centrum van Geldrop. Iedere zuil bevat een spreekwoord uit de textielindustrie dat van toepassing is op de plek waar de zuil staat. Via een QR code lees je op locatie meer over de textielgeschiedenis.

 

Datum museumbezoek         : woensdag, 12 juni 2019

Verzameltijd                          : 14.00 uur

Adres                                    : Molenstraat 12, 5664 HV Geldrop

Geplande eindtijd                 : 16.30 uur (museum en wandeling)

Na afloop zoeken we een geschiikte locatie om iets te gaan drinken. 

 

 

Binnenkort
  • Wandeling in de omgeving van Olland en Liempde.
  • Zondagwandeling door de Drunense Duinen.
  • Nubie - land van de Zwarte Farao's
  • Film - 1e maandag van de maand
  • Bezoek Stadspaleis en ondergronds
  • Heuvelland wandeling
  • Weverijmuseum
Onlangs
  • Lekker uit eten
  • Elke 2e en 4e dinsdagochtend van de maand - Joe Ma
  • Marmer, over schoonheid en strijd
  • Borrelmiddag SdA
  • De Kempische Passion
  • Matthaus Passion
  • Elke 2e en 4e dinsdagochtend v/d maand - Joe Mann
  • Wandeling Oudmeer Son/Best
  • Elke 2e en 4e dinsdagochtend van de maand - Joe Ma
  • Film - 1e maandag van de maand
© Société des Amis