Société des Amis
... omdat samen iets doen leuker is.
Zaterdag 22 juni - Stadswandeling o.l.v. professionele gids - Eindhoven

                                                                                                                                                                                Wie nu rondkijkt door Eindhoven kan zich bijna niet voorstellen dat het een van de oudste steden van Nederland is. "Eindhoven" werd omstreeks 1223 gesticht en verkreeg in 1232 stadsrechten. Het stadje was sindsdien meerdere malen doelwit van oorlogsgeweld, plundering en verwoesting. Eindhoven kon zich alleen handhaven door de gunstige ligging op het kruispunt van belangrijke handels- en verkeersroutes. De productie van textiel, leer, tabakswaren, lucifers, bier en hoeden vormde de basis voor de vroege industrie. De aanleg van het Eindhovens Kanaal (1846) en het spoor (1866) zorgden samen met de start van Philips (1891) en DAF (1928) voor een snelle ontwikkeling.

 

EIndhoven is uitgegroeid tot een moderne stad met veel high tech bedrijvingsheid, een Technische Universiteit, Fontyts Hogescholen, Design Academy, High Tech Campus en Eindhoven Airport. Maar ook tot een stad met een gevarieerd cultureel aanbod. Eindhoven is momenteel de 5e stad van Nederland met ruim 225.000 inwoners: het kloppend hart van Zuid-Nederland.

 

Op zaterdag, 22 juni kan je deelnemen aan de stadswandeling door de binnenstad o.l.v. een professionele gids. De wandeling staat open voor iedereen maar is gelimiteerd op 20 personen.  Een aantal leden hebben al hun belangstelling voor de wandeling getoond. Hun aantal is niet voldoende om zelf een gids te huren. Vandaar dat ik nu hiervoor gekozen heb.

 

De wandeling begint om 11.00 uur bij het VVVkantoor (stadskant station). Je wordt vriendelijk verzocht op tijd aanwezig te zijn. De stadswandeling duurt ca. 1 - 1 1/4 uur. Na afloop hiervan kunnen we voor eigen rekening lunchen of koffie/thee drinken.

 

 

Woensdag 12 juni - Weverijmuseum - Geldrop

KLEURRIJK TEXTIELDORP IN HET GROEN MET EEN UNIEK WEVERIJMUSEUM.

 

Op moderne en audiovisuele wijze ervaar je de rijke textielhistorie uit de 19e en 20e eeuw. In het museum wordt nog geproduceerd. Er staat vlak bij het museum een waterrad uit 1874.

 

Na het museumbezoek lopen we een textielroute langs acht textielzuilen in en rond het centrum van Geldrop. Iedere zuil bevat een spreekwoord uit de textielindustrie dat van toepassing is op de plek waar de zuil staat. Via een QR code lees je op locatie meer over de textielgeschiedenis.

 

Datum museumbezoek         : woensdag, 12 juni 2019

Verzameltijd                          : 14.00 uur

Adres                                    : Molenstraat 12, 5664 HV Geldrop

Geplande eindtijd                 : 16.30 uur (museum en wandeling)

Na afloop zoeken we een geschiikte locatie om iets te gaan drinken. 

 

 

Maandag 10 juni - Evert Thielen - Venlo

In het Limburgs Museum in Venlo is momenteel de unieke overzichtstentoonstelling "50 jaar Thielen - De ogen van de meester"  te zien. Evert Thielen maakt kunst die je overrompelt: gigantische schilderijen (veelluiken en panelen), waaraan jarenlang is gewerkt. Nooit eerder is zoveel werk van deze kunstenaar op 1 plek te zien geweest. Vanwege het enorme succes is de tentoostelling verlengd tot en met 10 juni.

 

Op 1 mei wordt een laatste lezing gehouden in het museum. Kosten € 10,--. Vanwege het enorme succes is snel reserveren gewenst.

 

Kijk voor meer informatie op de site van het museum: www.limburgsmuseum.nl

 

 

Zondag 9 juni - Borrelmiddag SdA - Auberge Eeckaerde

De borrelmiddag vindt plaats op de tweede zondag van de maand vanaf 15.00 uur in Auberge Eeckaerde. 

Zondag 9 juni - De schatkamer van het Rijksmuseum - Amsterdam

De schatkamer van het Rijksmuseum gaat open.

 

Het Rijksmuseum grijpt het 350ste sterfjaar van Rembrandt aan om zijn hele collectie te openbaren. Voor het eerst wordt deze tentoongesteld en dat is heel speciaal. Er hangen de komende maanden bijna 400 werken van Rembrandt in de tentoonstellingsvleugel.

 

Je leert Rembrandt ook echt kennen, je gaat als het ware met hem op stap. Door Leiden, waar hij studeerde en gefascineerd was door bedelaars. En door Amsterdam, langs de Zeedijk, de Amstel. Je ziet het dagelijkse leven van Rembrandt.

 

Deze tentoonstelling Alle Rembrandts is vanaf 15 februari tot en met 9 juni te bewonderen. Voor een bezoek is het noodzakelijk een starttijd te reserveren, ook met een Museumkaart. Dit kan via www.rijksmuseum.nl. Een rondleiding of een audiotour kan geboekt worden via de Rijks app.

Woensdag 5 juni - Komische kunst van Gerhard Glück in Ton Smitshuis - Eindhoven

Deze middag wil ik met een aantal mensen bovengenoemde tentoonstelling bezoeken in het Ton Smitshuis (Stratum).

Gerhard Glück, cartoonist en illustrator uit Duitsland, is een scherp observator van de mens en diens gedrag en hij deelt deze observaties met ons in kleurrijke, humoristische en geschilderde cartoons.

En ook de vaste tentoonstelling van schilderijen en cartoons van Ton Smits is dan uiteraard te zien, voor wie deze nog niet kent.

 

Programma

13.30 uur Verzamelen en wat drinken bij het Paviljoen De Genneperparken, Antoon Coolenlaan 2a.

14.00 uur  Wandelen naar het Ton Smitshuis (ruim 1 km door het park). Toegangsprijs € 2,50

Na afloop wandelen we terug naar het Paviljoen, waar we nog wat kunnen drinken.

 

Maandag 3 juni - Film - 1e maandag van de maand - Eindhoven

 

Film in Natlab/Plaza Futura

 

Wil je elke 1e maandag van de maand of alleen nu en dan een film zien in filmhuis Natlab/Plaza Futura, meld je dan aan voor de filmmail. Je krijgt dan in het weekend voorafgaand aan de film een mailtje met daarin alle informatie over de gekozen film. 

 

 

Woensdag 29 mei - Heuvelland wandeling - Mechelen

Beste wandel liefhebbers,

Als variatie op de vaste wandelingen op de laatste woensdag van elke maand, wil ik jullie uitnodigen voor een wandeling door de Zuid-Limburgse heuvels op woensdag 29 mei. We gaan het gebied verkennen in de omgeving van het Vijlenerbos, tussen Mechelen en Vijlen. Het wordt een stevige, maar mooie en afwisselende tocht langs veld- en holle wegen, door bos en wijd open gebied, omhoog, maar ook weer omlaag.

Om 10.30u verzamelen we bij café 'Het Pintje' Hoofdstraat 25, 6281 BB in Mechelen.

Rond 11.00 u vertrekken we vandaar voor het eerste been met als richtpunt het fiets- en wandelcafé 'A Gen Kirk' in Vijlen als tussenstop. Dat eerste stuk is met ongeveer 9 km aan de lange kant, maar we doen het rustig aan, er zijn onderweg talrijke zit- en rustplekken. Neem proviand mee voor onderweg. Op enkele stukken trekken we over holle wegen, die kunnen tamelijk oneffen zijn, dus goed steunende wandelschoenen. Op de terugweg maken we misschien een tweede stop in Wahlwiller bij de "Gasterij A Gen Kirk' naast het Middeleeuwse kerkje (delen uit de 12de eeuw zijn nog steeds zichtbaar).

Tegen vijven zijn we terug in Mechelen. In overleg zoeken we daar een gelegenheid voor het avondeten. De afstand uit en thuis is ongeveer 16 km. Meld je aan via de SdA website of naar mijn email adres.

Ik houd jullie op de hoogte van de deelnemers e.d. Ik hoor graag van jullie.

Dinsdag 28 mei - Elke 2e en 4e dinsdagochtend van de maand - Joe Ma - Best

Elke 2e en 4e dinsdagochtend van de maand - Joe Mann wandeling – Best

Van januari t/m juli 2019 wandelen wij iedere tweede en vierde dinsdagochtend m.i.v. 8 januari  a.s. vanaf het Joe Mann theater in Best.

- De data in 2019 zijn nu nog dinsdag  28 mei, 11 en 25 juni, 9 juli en 23 juli.

De wandeltochten beginnen om 10.00 uur en duren maximaal 1½ à 2 uur.

Na de wandeling gaan wij altijd bij Brasserie ’t Boshuys, bij het museum 

Bevrijdende Vleugels, iets drinken om gezellig na te genieten van de wandeltocht.

 

Ontmoeten voor vertrek wandeltocht is om 10.00 uur, op de parkeerplaats

bij het paviljoen van het Joe Mann openlucht-theater, Joe Mannweg 4, 5681 PT Best.

 

Groeten en tot ziens op een van onze altijd mooie wandeltochten.

 

Zondag 26 mei - Wandeling door het natuurpark De Drunense Duinen - Helvoirt

 

Verzamelpunt: Pannenkoekenhuis

                       “De Helvoirtse Heide”,  

                        Margrietweg 9  5268LW Helvoirt.

 

Tijden:  Verzamelen vanaf 10.30 uur

Vertrek wandeling 11.00 uur. 

Tussenstop: De Rustende Jager.

Lengte wandeling: maximaal 12 km.

 

Hallo wandelaars, 

We krijgen weer zondagen met fraai zonnig weer. Een mooie gelegenheid een wandeling te maken door het natuurpark De Drunense Duinen. We lopen in een rustig tempo.

Halverwege de tocht pauzeren we bij De Rustende Jager. Daar bestellen we een drankje. Wie geen brood meeneemt, kan ook gebruik maken van de lunchkaart. Wanneer we weer uitgerust zijn, beginnen we aan het laatste traject van 6 kilometer. De paden zijn goed begaanbaar, maar stevige schoenen zijn gewenst.

Heb je zin om mee te gaan meld je dan aan.

Binnenkort
  • Elke 2e en 4e dinsdagochtend van de maand - Joe Ma
  • Wandeling door het Velder- en Kinderbos
  • Lekker uit eten
  • Wandeling door het natuurpark De Drunense Duinen
  • Film - 1e maandag van de maand
  • Varen en wandeling in de Biesbosch
Onlangs
  • Stadswandeling o.l.v. professionele gids
  • Weverijmuseum
  • Evert Thielen
  • Borrelmiddag SdA
  • De schatkamer van het Rijksmuseum
  • Komische kunst van Gerhard Glück in Ton Smitshuis
  • Film - 1e maandag van de maand
  • Heuvelland wandeling
  • Elke 2e en 4e dinsdagochtend van de maand - Joe Ma
  • Wandeling door het natuurpark De Drunense Duinen
© Société des Amis