Société des Amis
... omdat samen iets doen leuker is.
Zondag 22 april - Bezoek Louwman Museum - Den Haag

Ondergetekenden nodigen jullie uit om op zondag 22 april het Louwman museum in Den Haag te bezoeken. Het Louwman museum biedt onderdak aan de bijzondere collectie automobielen en automobilia van auto-importeur Evert Louwman.

 

Er zijn hier ruim 230 zeldzame automobielen, veelal in hun oorspronkelijke staat, bijeengebracht uit praktisch alle jaargangen sinds 1886. Een greep: een De Dion-Bouton op stoom uit 1887!, de enige nog overgebleven (Amersfoortse) Eysink uit 1912, een Mercedes Benz van keizer Wilhelm II, een Humber van de jonge Winston Churchill, de Goldfinger Aston Martin van James Bond, de Ferrari 500 Superfast Speziale van Prins Bernhard en natuurlijk het prototype van de pientere DAF600 uit 1957. Stoom- en electrische auto's, de 'wheels' van de groten der aarde, hotrods, slagschepen, raceauto's, houten auto's, amfibie-auto's, microcars, ze zijn alle vertegenwoordigd en allemaal even iconisch.

 

Volgens kenners is dit de oudste en mooiste privécollectie ter wereld. Sinds 2010 is de collectie gehuisvest in een majestueus nieuw gebouw aan de Leidsestraatweg in Den Haag. Omgeven door een park met een gracht, ligt het naast paleis Huis ten Bosch.

 

Je denkt misschien, een automuseum, dat is niets voor mij, maar ook het museumgebouw, van de hand van de Amerikaan Michael Graves, is een bezienswaardigheid. Het doet denken aan een koetshuis, maar met klassiek Hollandse puntdaken. Bij binnenkomst wordt de bezoeker getroffen door de immense hal met een imposant houten plafondgewelf. In die hal staan enkele bijna achteloos geparkeerde classics. Het tijdsbeeld, dat wordt opgeroepen door deze voertuigen en dat onmiskenbaar afstraalt van hun nog originele staat, wordt, in plaats van verloren te raken in de ruimte van de hal eerder benadrukt door het contrast met de moderne architectuur. Beide, zowel auto als architectuur wedijveren om de aandacht.

 

Verdeeld over 3 etages wordt, beginnend met de zelfrijdende koetswerken uit de late 19de eeuw, de evolutie van automobiliteit tastbaar gemaakt. Een unieke reeks historische voertuigen, geleidelijk overgaand in meer eigentijdse carossen nemen je mee door 130 jaar autogeschiedenis. Er zijn ruimtes geheel gewijd aan het Nederlandse Spyker, maar ook Alfa Romeo. En behalve de auto's met hun design zijn er de bijbehorende affiches en schilderijen, trofeeën, schaalmodellen en sculpturen.

 

Het Louwman is niet slechts een automuseum, het is een museum van automobiele kunst. Wie oprecht is geinteresseerd in de geschiedenis van de 20ste eeuw kan de ontwikkeling van onze heilige koe, zo meebepalend voor het gezicht van die eeuw niet ongezien laten passeren.

Zondag 13 mei - Lezing Het levenstestament - Eindhoven

Voorafgaand aan de borrelmiddag van 13 mei heeft het bestuur een gastspreker uitgenodigd voor een lezing: notaris Astrid Mertens-de Jong van Pigmans Ras Janssen Notarissen. 

Deze gastspreker geeft uitleg over vragen als: Wat houdt een levenstestament in en hoe wordt dit opgesteld? Wie kan en mag iemands wensen op medisch gebied kenbaar maken aan de behandelend arts? Wie kan en mag uw vermogen beheren? Waarom is het notarieel regelen van wensen zo belangrijk?

 

Woensdag 16 mei - 2-daagse e-fietstoer - Zuid-limburg

Hallo allemaal,

Op woensdag 16 en donderdag 17 mei trekken we met elektrische fietsen door de Zuid-Limburgse heuvels. Per dag fietsen we zo'n 35 km over landelijke en voor de meeste van jullie waarschijnlijk onbekende weggetjes door een landschap van on-Nederlandse wijdsheid.

We vertrekken vanuit Maastricht. Na een stukje Maasvallei toeren we op dag 1 door het uiterste zuiden van Limburg oostwaarts tot de omgeving Mechelen. We overnachten daar in B&B of hotel.

Op dag 2 gaat de reis verder in noordwestelijke richting met eindbestemming Valkenburg a/d Geul (en per trein terug naar Maastricht). Met 2 dagen kunnen we een heel relaxed tempo aanhouden en is er genoeg tijd voor adempauzes, sight-seeing en terrasstops.

We huren fietsen bij het Cycle Center (zowel gevestigd in Valkenburg als Maastricht). Het zijn fietsen met middenmotor en met ruim voldoende actieradius (acculaders voor dag 2 meegeleverd). Je kunt natuurlijk ook je eigen fiets meenemen.

Woensdag 20 juni - Varen, kerktoren beklimmen en stadswandeling - Breda

 

Bezoek aan Breda op woensdag, 20 juni.

 

De binnenstad van Breda kan in het zomerseizoen van een heel andere kant gekeken worden nl. via een rondvaart door de Singel. De schipper vertelt onderweg allerlei interessante bezienswaardigheden (Spanjaardsgat, Kasteel van Breda, de Koepel (gevangenis) en het Chasse Park. Varenderwijs wordt zo duidelijk wat er zich in de loop van de tijd op en rond het Bredase water heeft afgespeeld. De tocht van een uur start vanuit de Haven en via het historische Spanjaardsgat varen we langs de KMA de Singel op. Per boot kunnen maximaal 12 personen meevaren. De kosten zijn € 7,-- per persoon. Elk half uur vertrekt een boot.

 

Maar hiervoor alleen kom je niet naar Breda. Na koffiedrinken en lunchen (een nader te bepalen locatie op de Grote Markt) lopen we naar de Grote Kerk. Daar kunnen we de toren beklimmen en sluiten we aan bij een rondleiding. Deze kosten zijn € 5,-- per persoon.

 

Als we nog geen genoeg van de geschiedenis van de Oranjes hebben, staat een stadswandeling o.l.v. een gids op het programma. Er kan gekozen worden uit diverse routes (de keuze maak ik t.z.t.). De kosten hiervan bedragen ook € 5,-- per persoon.

 

We sluiten de dag af met koffie/thee drinken. Daarna lopen we terug naar het station (terugreis ca. 16.40 uur en aankomst Eindhoven ca. 17.15 uur). De heenreis gaat ook per trein: vertrek vanaf Eindhoven ca. 09.15 uur en aankomst Breda ca. 09.52 uur. 

 

 

 

Vrijdag 7 september - 3 daags wandelarrangement - Valkenburg E.o.

Wandelen in de omgeving van Valkenburg van 7 tot en met 9 september.

 

4 personen hebben al geboekt voor het driedaagse wandelarrangement van Kras.Het gaat om de periode van 7 tot en met 9 september. Momenteel is de totale reissom € 159,--.

 

Meer informatie kunnen jullie vinden op de site van Kras, singlereizen, wandelarrangementen Nederland. Hierin staat alles beschreven: van tijdstip melden, programma inclusief dagelijkse wandelafstanden tot hotelinformatie etc.

 

Als je belangstelling hebt, kun je je rechtstreeks aanmelden bij Kras. 

Binnenkort
  • Bezoek Louwman Museum
  • Lezing Het levenstestament
  • 2-daagse e-fietstoer
  • Varen, kerktoren beklimmen en stadswandeling
  • 3 daags wandelarrangement
Onlangs
  • Museumweek in het Steendrukmuseum
  • Elke 2e en 4e dinsdagochtend van de maand - Joe Ma
  • Pubquiz!
  • Borrelmiddag SdA
  • Film - 1e maandag van de maand
  • Wandeling door bossen en langs rivieren
  • Elke 2e en 4e dinsdagochtend van de maand - Joe Ma
  • Elke 2e en 4e dinsdagochtend van de maand - Joe Ma
  • Borrelmiddag SdA
  • Spelletjesavond
© Société des Amis